Winogrona, nikomu ich nie trzeba przedstawiać. A jakie posiadają właściwości odżywcze oraz zdrowotne. Winogrona to źródło polifenoli. Wszystko zależy od ich odmiany oraz barwy. Świeże winogrona posiadają mnóstwo węglowodanów, pektyn oraz karotenu. Polifenole, które są zawarte w winogronach chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Winogrona są także używane do produkcji wina. Inaczej mówi się o nich suszone rodzynki, które zawierają sporo cukru. Winogrona to owoce, z których wytwarza się olej, bogaty w witaminę A oraz E.
Jakie winogrona wybrać?
Mamy dwie podstawowe możliwości. Mowa tutaj o jasnych winogronach oraz ciemnych. Które będą zdrowsze? Tak naprawdę zarówno winogrona ciemne jak i jasne są zdrowe. Każda odmiana zawiera mnóstwo cennych dla naszego organizmu składników. Czerwone winogrona są bogatym źródłem polifenoli. Jak to bywa z czerwonym kolorem, wzmacnia nasze serce, poprawia stan ogólnego samopoczucia. W przypadku zielonych winogron, dostarczają nam wiele kwasów organicznych. Przez co działają moczopędnie i upiększająco.
Zielone winogrona są polecane zwłaszcza osobom borykającym się z dolegliwościami układu moczowego. Zarówno winogrona ciemne jak i jasne to doskonałe źródło fruktozy oraz glukozy. Winogrona świeże posiadają mnóstwo kwasów organicznych, które działają moczopędnie. Dodatkowo winogrona posiadają mnóstwo potasu, dlatego właśnie są polecane osobom z nadciśnieniem. To doskonałe źródło magnezu, fosforu oraz wapnia.
Jakie jeszcze witaminy znajdziemy w winogronach?
Na pewno witaminę A, która korzystnie działa na wzrok, C, która wspomaga wchłanianie żelaza. Winogrona są bogate w żelazo, jod oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo posiadają w sobie błonnik pokarmowy oraz bor. Winogrona są zdrowe pod każdą postacią. Zarówno ich skórka, pestki jak i sam owoc. Kto nie powinien jeść winogron? Przede wszystkim osoby chore na cukrzycę czy otyłe. Winogrona to owoce na pewno bardzo zdrowe. Polecane zarówno dzieciom, osobom dorosłym jak i wieku podeszłym.
Winogrona można traktować jako świetną przekąskę zamiast słodyczy. Sprawdzą się jako dodatek do śniadania czy w roli składnika do sałatki. W jaki jeszcze sposób możemy wykorzystać winogrona? Domowej roboty ciasta, pyszne konfitury, a nawet soki czy syropy. Winogrona są dobre pod każdą postacią. Dlatego właśnie warto je jeść. Możemy także używać oleju z pestek winogrona. Posiada on doskonałe właściwości. Czasami popełniamy ogromny błąd, nie jedząc skórek z winogrona. W skórce kryje się najwięcej cennych składników zarówno witamin jak minerałów.