Żurek – tradycyjna polska zupa, często podawana w okresie świątecznym lub jako śniadanie po całonocnych przyjęciach. Jest sycąca, rozgrzewająca i uwielbiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Zupę można bez wyrzutów sumienia przygotować na zakwasie kupionym w sklepie. Nie obawiajmy się, taki zakwas nie ma chemicznych dodatków. Jeśli spojrzymy na skład, będzie tam tylko mąka, woda i przyprawy. Zakwas ładnie pachnie no i jest już gotowy!

Jak zrobić żurek z butelki?

Do ugotowania żurku potrzebujemy:

  • wywar warzywny (lub rosół z poprzedniego dnia)
  • mięso z kością (nie będzie potrzebne jeśli mamy rosół)
  • mały kawałek boczku wędzonego
  • białą kiełbasę
  • chrzan tarty
  • zakwas w butelce (500ml na 1,5 litra wywaru)
  • śmietanę 18%
  • majeranek – 1 łyżka
  • ugotowane jajka do podania

Do wywaru warzywnego wkładamy mięso i boczek, gotujemy do miękkości mięsa. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Jeśli używamy rosołu z poprzedniego dnia, to od razu do niego wrzucamy kiełbasę i boczek i gotujemy około 10 minut.

Jak zrobić żurek z butelki?W trakcie gotowania kiełbasy i boczku dodajemy do garnka rozgnieciony czosnek (potem trzeba go wyjąć) i majeranek. Kiedy kiełbasa się ugotuje, trzeba wlać do garnka zakwas, wymieszać i gotować jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę: żeby się nie rozwarstwiła, należy ją wymieszać z wrzątkiem i dodawać do żurku bardzo powoli, cały czas mieszając. Następnie zagotowujemy całość i zdejmujemy z ognia. Teraz można dodać tarty chrzan, który podkręci smak naszego dania. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połówki, wkładamy je na talerz po nalaniu żurku.

Wariacje na temat żurku:

  • można go podawać z gotowanymi ziemniakami
  • ziemniaki można też dodać do zupy, robimy to przed dodaniem zakwasu, aby mogły się dobrze ugotować
  • znana jest wersja żurku ze słodką kapustą, to stary przepis ale bardzo dobrze smakuje, ponieważ kapusta łagodzi kwaśny smak. W tym wypadku poszatkowaną kapustę dodajemy do wywaru razem z białą kiełbasą.
  • wersja bez śmietany – zupa będzie ciemniejsza i bardziej kwaśna
  • dodatek grzybów – sprawi, że żurek będzie bardziej świąteczny.

Smacznego!

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here