Żurek – tradycyjna polska zupa, często podawana w okresie świątecznym lub jako śniadanie po całonocnych przyjęciach. Jest sycąca, rozgrzewająca i uwielbiana zarówno przez dorosłych jak i dzieci. Zupę można bez wyrzutów sumienia przygotować na zakwasie kupionym w sklepie. Nie obawiajmy się, taki zakwas nie ma chemicznych dodatków. Jeśli spojrzymy na skład, będzie tam tylko mąka, woda i przyprawy. Zakwas ładnie pachnie no i jest już gotowy!
Jak zrobić żurek z butelki?
Do ugotowania żurku potrzebujemy:
- wywar warzywny (lub rosół z poprzedniego dnia)
- mięso z kością (nie będzie potrzebne jeśli mamy rosół)
- mały kawałek boczku wędzonego
- białą kiełbasę
- chrzan tarty
- zakwas w butelce (500ml na 1,5 litra wywaru)
- śmietanę 18%
- majeranek – 1 łyżka
- ugotowane jajka do podania
Do wywaru warzywnego wkładamy mięso i boczek, gotujemy do miękkości mięsa. Dodajemy białą kiełbasę i gotujemy na małym ogniu 10 minut. Jeśli używamy rosołu z poprzedniego dnia, to od razu do niego wrzucamy kiełbasę i boczek i gotujemy około 10 minut.
W trakcie gotowania kiełbasy i boczku dodajemy do garnka rozgnieciony czosnek (potem trzeba go wyjąć) i majeranek. Kiedy kiełbasa się ugotuje, trzeba wlać do garnka zakwas, wymieszać i gotować jeszcze 10 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę: żeby się nie rozwarstwiła, należy ją wymieszać z wrzątkiem i dodawać do żurku bardzo powoli, cały czas mieszając. Następnie zagotowujemy całość i zdejmujemy z ognia. Teraz można dodać tarty chrzan, który podkręci smak naszego dania. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na połówki, wkładamy je na talerz po nalaniu żurku.
Wariacje na temat żurku:
- można go podawać z gotowanymi ziemniakami
- ziemniaki można też dodać do zupy, robimy to przed dodaniem zakwasu, aby mogły się dobrze ugotować
- znana jest wersja żurku ze słodką kapustą, to stary przepis ale bardzo dobrze smakuje, ponieważ kapusta łagodzi kwaśny smak. W tym wypadku poszatkowaną kapustę dodajemy do wywaru razem z białą kiełbasą.
- wersja bez śmietany – zupa będzie ciemniejsza i bardziej kwaśna
- dodatek grzybów – sprawi, że żurek będzie bardziej świąteczny.
Smacznego!