Wiele osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kuchnią zastanawia się, jak obrać szparagi. Są to warzywa, na które naprawdę warto sięgnąć – są one niskokaloryczne, w związku z czym mogą je spożywać także osoby mające problemy z utrzymaniem sylwetki.

Dlaczego warto jeść szparagi?

Jak obrać szparagiSzparagi zawierają mnóstwo witamin oraz minerałów, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. W połączeniu z odpowiednio dobranymi składnikami mogą stanowić naprawdę sycące, lecz nadal lekkie danie. Jak jednak zabrać się za obieranie szparagów, żeby uporać się z tym zadaniem szybko i sprawnie? Należy jednak pamiętać o tym, że zwykle obiera się przede wszystkim szparagi białe oraz fioletowe, gdyż bywają one bardzo włókniste. Jeśli chodzi o zielone, obieranie nie jest konieczne, to, czy jest taka potrzeba zależy od świeżości warzyw. Młode szparagi zazwyczaj nie wymagają obierania. Co więcej, warto także zwrócić uwagę na jakość warzyw już podczas zakupów. Po pierwsze, należy wybierać warzywa o jędrnych główkach, na których pod żadnym pozorem nie może być pleśni. Należy ocenić także jędrność łodyżek oraz zapach warzyw. Dobrym pomysłem jest wybieranie szparagów o jak najbardziej zbliżonej do siebie wielkości, dzięki czemu łatwiej jest je ugotować.

Jak obrać szparagi?

Na początku należy umyć szparagi pod bieżącą wodą. Następnie warto wyjąć z szuflady obieraczkę, gdyż to właśnie dzięki używaniu tego narzędzia skórka oddzielona od szparagów będzie cienka. Warzywa obieramy całe, od korzenia po nasadę główki. Jeżeli chodzi o główkę, nie trzeba jej obierać, ponieważ jest miękka. Kiedy już obierzemy wszystkie szparami, kolejnym krokiem jest pozbycie się końcówki szparaga, która z kolei jest twarda. Należy odciąż albo odłamać mniej więcej jedną czwartą końcówki. Tak obrane szparagi są gotowe na przykład do gotowania. W tym celu należy włożyć je do garnka z wodą, w taki sposób, aby główki warzyw wystawały ponad powierzchnię wody. Dodajemy łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę soli. Warto dla ułatwienia na czas gotowania związać szparagi w pęczek. Od momentu zagotowania szparagi należy gotować jeszcze około 6-10 minut. Po wyjęciu z wody oraz rozwiązaniu szparagów są one gotowe do podania.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here