Praca w gastronomii wiąże się z bardzo dużą odpowiedzialnością związaną ze zdrowiem osób korzystających z usług lokalu, jak również zatrudnionych pracowników. W związku z tym, że transmisja potencjalnie niebezpiecznych, albo chorobotwórczych drobnoustrojów jest w tym przypadku bardzo łatwa, zaleca się stosowanie różnego rodzaju zabezpieczeń minimalizujących to ryzyko.

Bezpieczeństwo w gastronomii – aspekty prawne

Bezpieczeństwo żywności w gastronomii, a także higiena wydawania i przygotowywania posiłków to kwestie które podlegają regularnym, okresowym kontrolom ze strony Państwowej Inspekcji Sanitarno – Epidemiologicznej. W związku z tym zarówno właściciele lokali i innego rodzaju punktów gastronomicznych powinni dołożyć wszelkich starań prowadzących do jak najlepszego przestrzegania obowiązujących w tym zakresie przepisów.

Jednym z bardzo istotnych zagadnień jest między innymi prawidłowa dezynfekcja rąk pomiędzy poszczególnymi czynnościami wykonywanymi w restauracyjnej kuchni. Poszczególne, związane z tym przepisy bardzo szczegółowo definiują sytuacje i czynności, po których należy bezwzględnie dokonać dezynfekcji rąk. Ma to związek również z czynnościami wykonywanymi przez pracowników w czasie wolnym – podczas przerwy od pracy.

Kontrole przeprowadzane przez Sanepid skupiają się w dużej mierze na przestrzeganiu w zakładzie obowiązujących przepisów. Warto pamiętać o tym aby obowiązujące przepisy były znane i przestrzegane przez wszystkie zatrudnione w lokalu osoby, ponieważ wykazanie przez kontrolę ich nieprzestrzegania może się wiązać z bardzo dotkliwymi karami finansowymi, a także wprowadzaniem koniecznych zmian przed kolejną kontrolą.

Dezynfekcja rąk a catering

Specyficznym rodzajem pracy w gastronomii jest catering. Należy w nim zadbać szczególnie o obecność i dostępność środków czystości oraz związanych z dezynfekcją rąk i używanych sprzętów. W związku z tym, że catering wiąże się bardzo często z mniejszą dostępnością do wody bieżącej, restauratorzy zajmujący się jego organizacją powinni dołożyć wszelkich starań aby wykonać wszelkie czynności niezbędne do zapewnienia bezpieczeństwa wydawanej żywności. Na rynku obecnych jest na przykład wiele przeznaczonych dla gastronomii i bardzo praktycznych w zastosowaniu środków dezynfekcyjnych.

Środki do dezynfekcji rąk dostępne są w ofercie e-higiena24.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here